Tavşanlar

Pika : Bir Tavşan Türü (Islıklı Tavşan)

pika
3.7/5 - (3 votes)
Pika veya öbür adıyla ıslıklı tavşan 15 santim boyunda, küçücük bir hayvandır. Kulaklarının tavşanınkiler kadar uzun olmamasına, üstelik hiç kuyruğu bulunmamasına rağmen yine de tavşan sayılır. Kuzu melemesine benzeyen bir tuhaf ses çıkartır.
Pika veya ıslıklı tavşan 15 santim kadar uzunluğundadır. En irisinin büyüklüğü 22-23 santimi geçmez. Minik bir tavşana benzerse de, kulakları onunkiler kadar uzun değildir. Arka bacakları da ön bacakları kadar kısadır, üstelik kuyruğu hiç yoktur. Kürkü tavşanlarınkinden daha ince ve yumuşaktır. Sesi ise tiz bir ıslıkla kuzu melemesi arasında değişir.
Pika’nın vatanı Doğu Avrupa’nın Asya’nın ve Kuzey Amerika’nın batısındaki dağlardır. Avrupa’da Ural dağlarının batısında, Amerika’da ise kaya dağlarının doğusunda bulunmaz. İnini dağ yamaçlarındaki kaya yığınlarının altında yapar ve burada düşmanlarından emniyette olur.
Bununla beraber, bütün Pikalar, kayaların arasında yaşamazlar. Asya’nın bazı türleri inlerini toprağın altında kazarlar, çalıların arasında yaşayanları bile vardır. Arkadaş canlısı olduklarından koloniler halinde hayat sürerler. Gündüz saatlerinde ortalıkta dolaşır, karanlık bastırınca inlerine dönerler.

Hızlı Pikalar

Pika hayvanının rengi, ininin etrafındaki kayalarda yetişen dikenlerle yosunların kızıl, gri ve kahverengi tonlarına uyar. Pika, yüksek bir kayanın üzerinde güneş banyosu yapmaya ve aşağıdaki vadiyi gözetlemeye bayılır. Arada sırada esner, gerinir ve civardaki diğer bir Pika tarafından tekrarlanan tiz bir çığlık savurur. Bu hayvanın hareketleri çok hızlı ve anidir. Bir an göz önünde iken insan gözünün takip edemeyeceği bir süratle ortadan kaybolur ve diğer bir kayanın üzerinde taş gibi hareketsiz meydana çıkar.

Çalışkan olmak zorundadır

Pika yeşil sebzeleri yemeye düşkündür. Dağlık ülkesinin içinde bulunduğu uzun ve soğuk kış mevsimi boyunca uyumadığı için, kıtlık günlerini düşünerek tedarikli bulunması lazım gelir. En sert ve buz gibi rüzgârlar ve kayaları parçalayan şiddetli donlar dahi bu küçük hayvanı yükseklerdeki yurdundan, aşağıdaki siperli vadilere kaçıramaz.
Son baharda günler kısalırken, Pika, yeşil sebze ve otlarını, güneşte kurumaları için kayaların üzerine yayar. Ani bir yağmurun, kuruyan yiyecek stokunu ıslatması tehlikesi baş gösterince, bütün Pika kolonisi seferber olarak sebze ve otları demet haline getirip inlerine taşırlar.
Bu çalışkan küçük hayvanlar, gerektiği takdirde gecenin ileri saatlerine kadar işbaşında kalırlar. Bunun, hayatta kalabilmek için şart olduğunu, bir içgüdüyle çok iyi bilirler.
İlkbahar küçük Pikaların yurduna geç geldiğinden, ilk yavrular ancak Mayıs veya Haziran aylarında dünyaya gelirler. Bir batında, ortalama üç veya dört yavru doğar. Pikalar Eylül başına kadar arka arkaya yavrularlar.

Dünya yüzünde Pika

Kuzey Amerika’da bu minik tavşanların, renkleri grimsi ve sarımsı arasında değişen üç türü vardır. Eski dünya türlerinin içinde en incesi, Himalaya Pikasıdır. Sibirya’nın Altay dağları’nda Çin’de Moğolya’da ve Kuzey Hindistan’da bir çok Pika türü yaşar.

Yorum Yaz