X
    Kategoriler: Köpekler

Hamile köpek neden yemek yemez ?

Rate this post

Köpeklerde hamilelik dönemi yaklaşık 65 gün sürmekte ve bu süreçte köpekler farklı evrelerden geçmektedir. Hamile köpeklere destek verilebilmesi için köpek gebelikleri konusunda bilgili olmamız gereklidir. Mesela hamile köpek neden yemek yemez, böyle bir durumda ne yapmak gerekir, neyle beslemek gerekir bunları bilmek gerekmektedir.

Hamile köpek neden yemek yemez ?

Hamile bir köpeğin yemek yemeyi bırakmasının veya iştahını kaybetmesinin en yaygın nedeni mide bulantısıdır. Hamile köpeklerde mide bulantısı genellikle hamileliğinin ilk üç haftasından sonra başlar. Bununla birlikte, hamilelik belirtileri olarak hem bulantı hem de iştahsızlık gözlemlemek de yaygındır . Açıkçası, köpeğiniz bunu yaşıyorsa, yemek istemeyecektir. Bir günden fazla kustuysa, onu veterinere götürmek en iyisidir.

Diğer bir sebep de köpeğinizin doğum yapmak üzere olması olabilir. Birçok köpek, doğum yapmadan 12-24 saat önce yemek yemeyi reddeder . Bu tamamen normaldir, bu yüzden endişelenmemelisiniz. Sadece ona bol miktarda taze su sağlayarak, susuz kalmadığından emin olun.

Hamile köpeğin yemek yememesi bu iki nedenden biri değil ise muhtemelen kendine sunulan yiyecekleri beğenmemesi veya hareketleri azaldığı için gıda gereksiniminin azalmasından olabilir.

Hamile köpeğiniz eskisine göre daha az hareket ettiği için daha az yiyor olabilir . Hamile köpekler, çok sayıda yavru taşıdıkları ve bazı hamilelik semptomları yaşadıkları için eskisi kadar fazla yürüyüş, koşu yapamayacaklardır. Çok fazla dinlenmeye ihtiyaçları vardır ve hamilelik öncesine göre daha az yemelerinin nedeni bu olabilir. Çok fazla kaloriye ihtiyaç duymazlar ve daha az yemekle tatmin olurlar.

Hamile köpeklerde iştahsızlığın nedeni mide rahatsızlığı da olabilir. Bu ihtimali değerlendirmek için köpeği veterinere götürmek gerekmektedir.

Hamile köpekler yemek yemeden ne kadar dayanabilir ?

Hamile köpekler hormon seviyeleri nedeniyle yemek yemeyi bırakabilir . Hormonal dengelerindeki değişime uyum sağlayana kadar bir süre yemeklerini bırakma eğilimindedirler. Kendini daha iyi hissetmeye başladığında iştahı açılacak ve büyük ihtimalle kaybettiği zamanı telafi edecektir. Bu gerçekleştiğinde doyana kadar yemesine izin vermek çok önemlidir çünkü sağlıklı bir hamilelik için bu kalorilere ihtiyacı vardır.

Hamileliğinin sonuna doğru veya belki de yavrularını doğurduktan sonra iştahı normale dönecektir. Ancak hamileliği sırasında iki günden fazla bir süre yemek yemezse veya çok az yerse onu veterinere götürmeniz gerekir.

Hamile bir köpek ne kadar yemeli?

Artık köpeğiniz hamile olduğuna göre, sadece kendisi için değil, aynı zamanda içinde büyüyen yavrular için de yiyor. Daha yüksek kalori alımına ihtiyaç duyması sürpriz olmamalı .

Hamile köpeğinizin sahip olduğu her köpek yavrusu için %25’lik bir kalori alımı artışına ihtiyacı olacaktır. 10 – 12 yavruya yetecek kadar yemek yemesi ve normal sindirim fonksiyonlarını sürdürmesi zor olacaktır, ancak sağlıklı bir hamilelik için ona bu miktarda mamayı sunabilmemiz gerekir.

Örneğin, köpeğiniz 3 bardak kaliteli köpek maması yerse ve şimdi 8 – 10 yavruya hamileyse, şimdi günde yaklaşık 9 bardak mamaya ihtiyacı olacaktır . Diyetinin yeterli olduğundan ve yeni taleplerini karşıladığından emin olmak için veterinerinize danışmanız önerilir. Köpeğinizin yaşına, hamileliğine ve sağlık durumuna göre ne kadar yağa ve proteine ​​ihtiyacı olacağını size söyleyebileceklerdir.

Hamile köpekler yemeye nasıl teşvik edilir ?

Hamile köpeklerin yeni hormon seviyelerine uyum sağlamak için biraz zamana ihtiyacı olabilir. Doğumdan sonra kaybettiği kalorileri telafi etmek için daha fazla yiyecektir. Ancak durum böyle değilse ve günlerdir yeterince yemek yemekte zorlanıyorsa, size bazı ipuçları verebiliriz:

Yemeğini daha küçük porsiyonlarda verin: Yemeğini daha küçük porsiyonlara bölün ve daha sık öğünler verin. Bu şekilde, daha sık ama daha küçük porsiyonlarda yemek yiyecek ve yiyecekleri çok tok hissetmeden sindirmesine yardımcı olacaktır.

Besin içeriği yüksek gıdalar verin: Hamile bir köpeğin yalnızca daha fazla beslenmeye değil, aynı zamanda beslenme açısından zengin bir köpek diyetine ihtiyacı olacaktır. Buna et kaynaklı protein, sağlıklı yağlar ve düşük miktarda karbonhidrat dahildir.

Belirli bir rutini koruyun : Köpekler rutinleri sever, günlerini rahat bir şekilde geçirmelerine yardımcı olur. Hamile köpeğimiz için istediğimiz şey bu. Onu sakin bir yürüyüşe çıkardıktan sonra beslemek harika bir fikirdir. Yürüyüşten sonra kendini daha aç hissedecektir.

Daima taze yiyecek verin : Verdiğiniz yiyeceklerin tamamını yememiş, birazını bırakmışsa ve 10 dakikadır oradaysa, yemek artıklarını önünden alın. Yeni yemeğini eski yemeğinin üzerine koymayın. Eski ile yeniyi karıştırırsanız yiyeceklerinde bakteri ürer, bu da köpeğin ishal olmasına ve kusmasına neden olabilir . Yemeğinin her zaman taze olduğundan ve köpek tabağının her zaman temiz olduğundan emin olun.

Bu ipuçları soruna bir çözüm getirmiyorsa, kontrol için onu veterinere götürmek en iyisidir . Veterineriniz onu muayene edebilecek ve herhangi bir sağlık sorununu ekarte edebilecek ve ayrıca köpeğinizin özel durumu için size tavsiyelerde bulunabilecektir.

Hamile bir köpeği beslerken dikkat edilecekler

Hamile köpeği besin açısından zengin bir diyetle beslemek gerekmektedir. Hamile köpeğinizi beslerken dikkate almanız gereken bazı noktalar :

Kalori alımı : Köpeğiniz artık yavruları için de yemek yiyeceği için daha yüksek kalori alımına ihtiyaç duyacaktır.

Protein : Değişen meme gelişimi ve fetüslerinin büyümesi nedeniyle proteinin normal alımının %70’ine kadar artırılması gerekebilir.

Yağ asitleri : Esansiyel yağ asitleri, yavrularının beyin ve retina gelişimi için önemlidir, öğrenme, hafıza ve vizyonu geliştirmelerine yardımcı olur.

Vitaminler ve mineraller : Diğer hayvanlarda olduğu gibi, bir köpeğin beslenmesi düşünülürken vitaminler ve mineraller göz ardı edilmemelidir. Bunların bir köpeğin sağlığını iyileştirmede çeşitli işlevleri vardır. Köpeğinizin hamileliği sırasında takviyeye ihtiyacı olup olmayacağı konusunda veterinerinizle konuşun.

Yüksek oranda işlenmiş köpek maması vermeyin  : Köpeğinize yüksek düzeyde işlenmiş yiyecekler vermekten kaçının, çünkü bu yalnızca beslenme ihtiyaçları için yararsız olmakla kalmaz, aynı zamanda ona zarar da verebilir. Bu aynı zamanda köpekler için yasaklanmış insan yiyecekleri için de geçerlidir .

HayvanSitesi: Ben Mehmet Öz. Kendimi bildim bileli hayvanlara ve doğaya meraklıyım. Belgesellerde hayranlıkla izlediğim hayvanları daha yakından tanımak için araştırma yapmaktayım ve edindiğim bilgileri sizlere Hayvansitesi.com sitemde sunuyorum
İlgili yazılar