X
    Kategoriler: Tavşanlar

Tavşan Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

4.5/5 - (25 votes)

Tavşanlar, her ne kadar güçlü canlılar olsa da, çeşitli hastalıklara yakalanabilirler. Hastalıklara yakalanmalarının nedenleri olarak; yaşadıkları ortamın (kafesin) temiz olmaması, sağlıksız beslenme, yetersiz su alımı ve yetersiz egzersiz sayılabilir.

Tavşanınızın bitkin ve hareketsiz olması hasta olduğuna işaret olabilir. Bununla beraber uzun bir süre yemek yememesi, nefes alış-verişinde zorluk, ishal ve kabızlık da Tavşanın sağlıksız olduğunun göstergesidir. Hastalık durumunda, çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Tavşan‘ın, veterinere de götürülerek kontrol ettirilmesi gerekir. 6-7 haftadan itibaren çeşitli aşıların yaptırılması da uygun olacaktır.

I) Tavşanlarda belki de en çok görülen hastalıkların başında “diş hastalıkları” gelmektedir. Bu hastalık genetik bazı etkenlerden dolayı oluşabileceği gibi, diş sağlığına zarar verebilecek besinlerden dolayı da kaynaklanabilmektedir. Tavşanların dişleri, aynı Hamsterlar gibi sürekli olarak büyür. Bu büyüme bir aşamadan sonra çeşitli sorunlara neden olur. Dişlerin boyutunu belirli bir oranda tutabilmek için, Tavşanlara dişlerini törpüleyebileceği havuç gibi sert gıdalar verilmelidir.

II) İdrar yolu hastalıkları, kendisini kanlı idrar ile gösterir. İdrar yapmada zorlanma ve kan gelmesi gibi olumsuz durumlar, ciddi sağlık sorunlarına işarettir. Bol yeşillik ve taze su ile bu hastalığın önüne geçilebilir.

III) Dışkısının sulu ve ishal gibi olması, aşırı karbonhidrat alımından kaynaklanır. Bunun çözümü için yeşillik ve kuru ot ağırlıklı bir beslenmeye geçmek gerekir.

IV) Özellikle sıcak yaz aylarında, Tavşanları güneşte ya da aşırı sıcak bir ortamda bırakmamak gerekir. Tavşanlar, sıcağa ve soğuya fazlasıyla duyarlıdırlar. Uzun bir müddet sıcakta kalan küçük dostlarımız, bir süre sonra zor nefes almaya başlayarak yere yığılabilir. Bu durumda yapılacak olan tek şey ise Tavşana bol su vererek, serin bir ortama almaktır.

V) Solunumda zorluk çeken bir Tavşan sulu gözler ve zor nefes alış ile kendisini gösterir. Solunum alışverişinde kaynaklanan problemler, aşırı sıcak ve nem, kötü kokular, yetersiz havalandırmadan dolayı kaynaklanır. Bazı oda spreyleri ve deodorantlar da Tavşanlara bu yönde zarar verebilmektedir.

VI) Tavşanlar, pek görülmemekle beraber tüylerini yutarak mide tıkanması geçirebilirler. Tüy topları sindirim sistemini tıkayarak Tavşanın yeme-içmeden kesilmesine yol açar. Bu hastalık, yemek yemeyen Tavşanları, güçsüzleşerek ölüme kadar götürebilir. Mide tıkanmasını önlemenin yolu ise iyi bir beslenmeden geçer. Hazır mamalar, peletler ve baklagiller; bol karbonhidrat ve lif içerdiğinden dolayı, aşırı tüketildiğinde bu hastalığa neden olabilir. Bu nedenle bol yeşillik ve kuru ot ağırlıklı bir beslenme tercih edilmelidir. Tavşanlar, düzenli olarak tarandıklarında fazla tüy dökmezler. Tüy dökmedikleri zaman ise hastalığın görülme olasılığı sıfıra iner.

HayvanSitesi: Ben Mehmet Öz. Kendimi bildim bileli hayvanlara ve doğaya meraklıyım. Belgesellerde hayranlıkla izlediğim hayvanları daha yakından tanımak için araştırma yapmaktayım ve edindiğim bilgileri sizlere Hayvansitesi.com sitemde sunuyorum

Yorumları Gör (28)

  • Merhabalar.
    Benim tavşanın öldü.
    Ona kendi çapımda otopsi yaptım.
    İç organlarına baktığımda
    midenin içinde normal yaptığı yuvarlak dışkı vardı ve mide nin yarısı yoktu. Yok dediğim kısımda dışkıyı tutan sadece ince bir zar vardı.

  • fly strike türkçesi sinek grevi açık havada tavşanların ölümüne neden oluyor.Sadece sinek tavşanıma konuyor diye önemsememiştim meğerse dişi sinekler yumurtalarını bırakıyormuş.Ve bu yumurtalar saatler içinde kurtçuklara dönüşüyormuş ve bu kurtçuklar da tavşanın etini yiyerek gelişiyor ve tavşanlar için çok acı bir ölüme dönüşüyor.Bir çok tavşan websitesini gezmiştim hiç bir sineğin saatler içinde tavşanı öldürebileceğini uyaran bir bilgi görmemiştim.Çok üzüldüm lütfen websitenizde yaz ayları için tavşan sahiplerini uyarın.

  • Acil yardim edermisiniz 6 aylik tavsanim karninda şişme var sadece su iciyor yemek yemiyot

  • Merhaba benim 5 aylık dişi tavsanim var bugün severken kulaklarının çok sıcak olduğunu gördüm acaba neden bilen varsa lütfen yardım edebilirmi ateşli hayvanim

  • Yavru tavşanın var yemeden içmeden kesildi kusmaya başladı ve ses çıkartıyor iniler gibi nedendir acaba

  • Benim tavsanimin poposunda bok var .abi çok uyukluyo ve yemek yemiyor şu içmiyor ölüyor galiba

  • Tavşanım 1.5 aylık dün Hiç birseyi yoktu bugün yemek yemedi sürekli uyuyor dışkısını yapmıyor sadece su içiyor nolur birşey diyin

  • Tavşanım tahmini 20-30 günlük. Alalı 3 gün oldu saman yem ve diyet biskuvisi(kepekli ve yulaflı) veriyorum geldiğinde dışkılama yapıyodu ama 1 gündür dışkılama yapmadı neden ? Kaç günde bir dışkılama yapar ?

İlgili yazılar