Kedi Bakımı Kedi Hastalıkları Kediler

Kedilerde Obezite

5/5 - (1 vote)

Uzmanlar  kedilerde obezite olarak bilinen sağlık problemleri üzerine sürekli uyarılarda bulunmaktadır. Kedinizin zayıflaması için bir çok ipucu sunulsa da bunlardan en uygununu kediniz için seçmek size düşüyor. Ne yazık ki kilolu kedilerin osteoartrit, diabet, solunum problemleri ve alerjik olmayan cilt rahatsızlıkları geliştirmesi daha fazladır. Yavaş hareket eden ve çok kilolu bir kediniz varsa kedinizi terapötik bir kedi diyetine koymayı, beslenme alışkanlıklarını değiştirmeyi ve onu daha fazla hareket ettirmeyi düşünmelisiniz. Ayrıca bir uzman hekim kontrolünde bunu yapmak daha anlamlı olacaktır. Veterineriniz mantıklı bir kilo verme ve egzersiz planını formüle etmenize daha iyi yardımcı olabilir. Zayıf kedilerin daha mutlu ve daha uzun ömürlü olduğu bir gerçektir.

Kediniz obez mi?

Kedinizin ideal kilosunda olup olmadığını tespit etmek çok kolay. Kedinizin göğüs kafesinin kenarlarından hafifçe sıkıştırın. Kaburgalarını kolayca hissedebiliyorsanız muhtemelen kediniz fazla kilolu değildir. Kaburgalarını hissetmek için bastırmanız gerekiyorsa kediniz olması gerekenden biraz fazla kilolu olabilir. Bir diğer yöntem ise kedinizin  beline bakmaktır. Eğer vücudu göbekten arkaya doğru inceliyorsa ideal olandır. Kedinizin arka ayakları arasında sallanan bir et yığını varsa bu durum kedilerde obezite sorununa işaret edebilir.

Hayvan severler olarak üzerimize düşen birinci sorumluluk kedinizin aldığı kaloriyi sınırlamaktır. Uzmanlara göre evden dışarı hiç çıkmayan 10 kiloluk bir kedinin bir günde alması gereken kalori miktarı 200’ü geçmemelidir. Kaloriyi sınırlama ve kedinizi zayıflatma konusunda şu hususlara dikkat etmek onun sağlığı açısından çok önemlidir.

Kedinizin kilo almasını önlemenin yolları

– Yiyeceğini, alacağı kalori oranına göre dört ila altı küçük porsiyona bölerek verin.

– Su haznesinin her zaman dolu olmasına dikkat edin.

– Yemeğini sınırlı bir süre yemek kabında bırakın.

– Veteriner hekiminizle bir kilo verme hedefi belirleyin.

– Kendi yiyeceklerinizi kedinizle paylaşmayın. Bu tutum ishal gibi sıkıntılara sebep olabilir.

– Kedinizi köpek mamalarından uzak tutunuz.

– Veteriner hekim kontrolünde gerekli vitamin ve minaral desteğini sağlamanız onun sağlıklı gelişimi için çok önemlidir.

Kedilerde Beslenme Düzeni

Araştırmalar bir kedi diyeti için bir kaç yolu olduğunu gösteriyor. Kedinizin sağlığı için en iyi yöntem ise lezzet ve doğallık açısından konserve ve kuru gıdaların birleştirilerek tüketilmesinden geçmektedir. Yalnız konserveler kedinize yemek yiyebileceğini hissettiren eğilimler ortaya çıkarabilir. Ayrıca konservelerde kalori kontrolünü ölçmek biraz zor olduğundan daha çok yüksek protein ve az karbonhidrat içeren gıdaların tercih edilmesi en uygun olanıdır. Bununla birlikte L -karnitin içeren diyetler yağsız vücut kütlesini korumaya yardımcı olmaktadır.

Kediler doğal etçil hayvanlar olduğu için vejeteryan diyetler yapamazlar.Kedinizin hayatta en uygun besin maddelerini alması için mamada dikkat etmeniz gereken şey;  bileşenlerin et  ve et yan ürünlerinden oluştuğundan emin olmanızdan geçmektedir. Kedilerde obezite sorunu yaşamamak için kesinlikle mama üzerindeki açıklamaları dikkatle okumalısınız. Torfil ve B vitaminlerini içermesi de onun için iyi olacaktır. Yani iyi bir kedi maması kedinizin ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri içerir. Yalnız veteriner hekim tavsiye hekiminiz tavsiye etmediği sürece kesinlikle takviyeleri kullanmamalısınız.

Diyet işe yaramıyor ve kediniz hala çok yiyip kilo alıyorsa unutmamanız gereken şey kedilerde hiç bir hastalığın obeziteye sebep olmadığıdır. Bu durumla karşılaşmanız durumunda ise onun için en iyi seçenek çok hareket etmek olacaktır. Tüylü bir sopa, top ve tırmanma aparatı gibi diğer etkileşimli oyuncaklarla onu harekete geçirebilirsiniz.  Kediniz zayıf bile olsa bu tür sıkıntılarla karşılaşmaması için onu sürekli harekete teşvik etmelisiniz.

Yorum Yaz