Köpekler

Köpeklerde leptospiroz nedir

Köpeklerde Leptospirosis
Rate this post

Köpeklerde leptospirosis,  Leptospira interrogans  (veya leptospira)  adı verilen  bir bakterinin neden olduğu yaygın ve ciddi bir hastalıktır . Esas olarak köpekleri etkiler ve  insanlara bulaşabilir  (zoonozdan bahsediyoruz).

Kemirgenler (örneğin sıçanlar) veya diğer küçük memeliler (örneğin kirpiler) bu bakteriyi hasta olmadan taşıyabilir ve idrarlarıyla serbest bırakabilirler. Bakteri daha sonra  durgun su ve toprakta bulunur . Köpek, içerken ağız yoluyla ve banyo yaparken deri yoluyla enfekte olur.

Leptospires, koşullar uygun olduğunda (sıcak ve nemli ortam) dış ortamda birkaç ay hayatta kalabilir. Bu nedenle av köpekleri veya kırsal kesimde yaşayan köpekler daha fazla risk altındadır ve hastalığın görülme sıklığı yaz sonu ve sonbaharda daha yüksektir.

  • Leptospirosis, esas olarak köpekleri etkileyen ancak insanlara bulaşabilen ciddi bir bulaşıcı hastalıktır.
  • Kırsal alanlarda (özellikle av köpekleri) veya nemli bir ortamda yaşayan köpeklerde leptospiroz gelişme riski daha fazladır.
  • Klinik belirtiler çeşitlidir, ancak en ciddi formlar, hızla ölümcül olabilen böbrek ve karaciğer hasarıyla bağlantılıdır.
  • Leptospirosis tanısı enfeksiyondan en az 1 hafta sonra seroloji veya kan veya idrarda yapılan PCR ile konur.
  • Tedavi, yüksek bir ölüm oranını engellemese bile, başlangıçtan itibaren yoğun olmalıdır (hastaneye yatış, intravenöz antibiyotikler, hatta diyaliz).

Köpeklerde Leptospirosis

Köpeklerde leptospiroz belirtileri

Bir kez alındığında, leptospira kan dolaşımına girer ve orada hızla çoğalır. Daha sonra böbrekler, karaciğer ve dalak ve daha nadiren sinir sistemi, gözler ve genital sistem dahil olmak üzere çeşitli organlara katılabilirler. Kuluçka süresi yaklaşık 7 gündür.

Hastalık daha sonra çeşitli şekillerde kendini gösterebilir:

  • Bir  hiperakut formu, çoğu zaman hızla ölümcül . Ölüm, birkaç klinik belirti ile 48 saat içinde veya bir hipotermi ve koma evresinden sonra meydana gelir.
  • Karaciğer ve böbrekler etkilenen ana organlar olduğunda, iktero-hemorajik bir form ortaya  çıkabilir. Köpek yorgun, iştahsızdır ve ateş (39.5-40°C veya daha fazla), kanlı ishal, sarılık, kan pıhtılaşma bozuklukları ve akut böbrek yetmezliği ile kendini gösterir. Yoğun bakımın yokluğunda 3 ila 6 gün içinde ölüm meydana gelebilir.
  • Böbrekler öncelikle etkilendiğinde akut  böbrek  yetmezliği ortaya çıkabilir. Köpek ilk başta çok su içer ve idrarını yapar, sonra birkaç gün sonra idrar yapmayı bırakır. Yoğun bakımın yokluğunda ölüm 15 gün içinde gerçekleşir.
  •  Kan ve melena ile kusma ile sonuçlanan hemorajik  gastroenterit .
  • Köpeğin üveit, sinir belirtileri, nefes alma güçlükleri vb. olduğu diğer daha nadir formlar.

Köpeklerde Leptospirosis Teşhisi

Leptospirozdan şüphelenildiğinde farklı kan parametrelerine bakılmalıdır.

  • Tam bir  kan sayımı  , pıhtılaşma problemlerini açıklayan trombosit sayısında bir düşüşün yanı sıra beyaz kan hücrelerinin sayısında bir artışı ortaya çıkarabilir.
  • Biyokimyasal  inceleme  , karaciğer ve/veya böbreklerdeki hasarı tespit edebilir.
  • Karın  ultrasonu  , etkilenen organları tanımlamaya ve gözlemlenen belirtilere neden olabilecek diğer anormallikleri kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Kandaki leptospira bakterisine karşı antikor ( seroloji ) düzeyi ölçülerek kesin tanı konulabilir . Ancak bu oran, kontaminasyondan sonra yükselmeden önce 1 ila 2 hafta sürebilir ve bu da kesin tanıyı geciktirebilir. Hızlı ve yoğun bir şekilde tedavi edilmezse leptospirosisin ciddiyeti göz önüne alındığında, kesin tanı konmadan tedaviye başlanması önerilmez.

Henüz antibiyotik almamış köpeklerde kanda veya idrarda (PCR yöntemiyle) leptospire de arayabilirsiniz.

Köpeklerde leptospirosis tedavisi

Vakaların büyük çoğunluğunda,  infüzyon ve  intravenöz antibiyotikler  için  birkaç gün hastanede yatış gereklidir. Köpek akut böbrek yetmezliğindeyse ve kabul sırasında veya hastaneye yatış sırasında artık idrar yapmıyorsa, diğer tedaviler: hemodiyalize kadar gidebilir. 

Köpeklerde, tedaviye erken başlanırsa leptospirosis etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Ne yazık ki verilen yoğun bakıma rağmen yüksek bir ölüm oranı görülmektedir. Köpek hayatta kalırsa, az çok ciddi böbrek veya karaciğer sekelleri olabilir.

Köpeklerde leptospirosisin önlenmesi

Leptospirosis’e karşı en iyi korunma  aşıdır . Aşı, hayvanın köpeğe ulaşan en sık görülen iki leptospire çeşidine (serogrup) karşı korunmasını sağlar. Bununla birlikte, aşılama enfeksiyon riskini %100 engellemez ve ortaya çıkan diğer çeşitler özellikle uygun şekilde aşılanmış bir köpeğe bulaşabilir.

Birincil aşılama,   üç aylıktan büyük yavrularda 3 veya 4 hafta arayla iki enjeksiyon halinde yapılır.

Hatırlatma yıllık, hatta  risk altındaki hayvanlarda (av köpekleri, sulak alanlarda yaşayan köpekler) her  6 ayda birdir.

Leptospirosis, enfekte idrarla temas yoluyla köpeklerden insanlara bulaşabilir. Bu nedenle  , leptospirozdan muzdarip bir köpeğin  (eldiven, çamaşır suyu ile yüzeylerin dezenfeksiyonu, idrarla temastan kaçınma, bağışıklığı baskılanmış kişiler veya küçük çocuklar için köpekle temastan kaçınma vb.) varlığında hijyen önlemlerinin alınması gereklidir.

Yorum Yaz