Sakalar, Bülbüller, İspinozlar

Saka Kuşu

2.3/5 - (113 votes)

Sakalar, ispinozgiller familyasından ötücü bir kuş türüdür. Sakaların birçok türü bulunur. Bunlardan başlıcaları: Anadolu sakası, Akdeniz sakası, Sibirya sakası, Efsane beyaz saka ve Himalayan sakası’dır. Sakaların yaşadıkları başlıca yerler, Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika’dır. Genellikle ağaçların olduğu yerlere, orman kenarlarına, büyük yeşil parklara yuvalarını yaparlar. Ortalama yerden 6 metre yükseklere yuva yaparlar. Saka kuşları yakın mesafelere kısa süreli göç edebilirler. Fakat bir süre sonra ilk yerlerine geri gelirler. Diğer kuşlarda olduğu gibi tek bir tür saka kuşu yoktur, bir çok türü bulunmaktadır.

 

Sakalar bitki tohumları, meyve ve bazı küçük böceklerle beslenirler. Saka kuşu yemi olarak deve dikeni tohumu, ay çekirdeği , nijer, ağaç tomurcukları, küçük böcekleri sayabiliriz. Sakaların ömrü doğal hayatta yaklaşık olarak 7 yıl iken kafes ortamında bu süre 2 katına kadar çıkabilir. Sakalarda cinsiyet ayrımı oldukça kolaydır. Erkek sakalar dişilere göre daha iridir. Tüyleri parlaktır ve gagaları dişilere göre daha uzundur. Erkek sakaların kanatlarıyla bedenlerinin birleştiği bölge koyu renkliyken dişilerde bu bölge kahverengidir. Sakalar genellikle Nisan ve Mayıs ayında çiftleşirler ve 4-5 adet yumurta bırakırlar. 14 gün içerisinde yavrular yumurtadan çıkar. 15 gün sonrasında ise yavrular yuvadan uçarak kendi başlarının çaresine bakmaya başlar.

Saka Kuşu Türleri

En bilinenlerinden biri Kömürcü sakasıdır. En küçük türdür ve en fazla bu tür bulunur. Ak gerdan, adında anlaşılabileceği gerdanına ak bir leke olan saka kuş türlerine verilen isimdir. Kısmen daha büyük kuşlardır. Yine fiziksel özelliğinden ismini alan bir tür de Keneset saka kuşu türüdür. Bu türün enesinde ufak bir kırmızı leke bulunur. bunların dışında kasım sakası en çok bilinen türdür ve en güzeli de bu tür diyebiliriz. Mart ayında göçen saka türlerine de mart sakası denir.

saka kuşları, kasım sakası, saka kuşu türleri

saka kuşları, kasım sakası, saka kuşu türleri, bu kasım sakası büyük ihtimalle erkek :)

Sakaları evcilleştirmek oldukça zordur. Sakalar yapısı itibariyle hırçın ve evcilleşmesi çok büyük bir emek isteyen kuşlardır. Bu konuda ayrıntılı bilgi için “Sakalar” bölümüne bakınız.

Sakaları kafes şartlarında üretmek mümkün değildir. Avrupalı Saka üreticileri kafes gibi küçük değil, büyük alanlarda Sakaları üretmektedirler.

Saka Kuşu Ötüşü

Yazımızı bitirirken size saka kuşu ötüşü nü dinletmeden olmaz dedik. İşte bu muhteşem kuşların ötme sesleri :

Hayvan Sitesi

Yorum Yaz

1 Yorum