Eklem Bacaklılar

Akreplerin Bakımı ve Genel Özellikleri

Akrep
4/5 - (1 vote)

Akrep, dünyanın pek çok yerinde evlerde, teraryum ortamında beslenen, doğada sıcak ve nemli bölgelerde yaşayan, kuvvetli zehre sahip bir Eklem Bacaklıdır. Vücudunu saran sert bir tabaka ile örtülüdür ve kıvrık bir kuyruğa sahiptir. Kuyruğunun ucunda zehir iğnesi bulunur. Hiçbir şekilde evcilleştirilemez ve ev ortamına uygun değildir. İnsanlar için oldukça tehlikeli bir hayvandır.

Akrep

Genel Bilgiler

Akrepler doğada, duvar deliklerinde, taşların altında ve ağaç kabuklarının arasında yaşar. Yer altını kazarak deliklerde yaşayan türleri de bulunur. Çoğu Akrep türü tek başına yaşar ve tek avlanır. Aşırı soğuk ve karlı iklimler dışında Türkiye dahil hemen her yerde görülürler.

Zehri öldürücü olan Akrep, yürürken kuyruğunu havaya kaldırır. Kaygan veya düz zeminlere tırmanma yeteneği yoktur. Açlığa ve susuzluğa karşı çok dayanıklı bir hayvandır. 1 yıla yakın bir süre boyunca susuz yaşayabilir. Aynı şekilde uzun süreler boyunca aç kalabilir. Kopan organlarını yenilemeleri ise dikkat çeken bir diğer özellikleridir.

Dünya üzerinde 500’ü aşkın Akrep türü vardır ve bu Akreplerin her birinin zehir etkisi birbirinden farklıdır. Çöllerde yaşayan Akrepler en zehirli türler arasında yer alır. Türkiye’de yaşayan türler, güçlü zehre sahip değildir. Türkiye’de Akrep sokması nedeniyle ölüm pek görülmez.

Akrepler, iğneleriyle açtıkları yaraya zehirlerini boşaltarak akıtır. Zehir nedeniyle sokulan yer önce şişer. Terleme, nefes darlığı, çarpıntı hatta kusma görülür. Ateş yükselir, kalp atışı yavaşlar. Akrep sokması nedeniyle gerekli tedavi yapılmazsa ölüm kaçınılmazdır. Düşük zehire sahip Akrep sokmaları, tedavi edilirse ölümcül sonuçlarla karşılaşılmayacağı unutulmamalıdır.

Akrep Bakımı

Teraryum

Teraryum şartları, çöl ve tropik Akrep türlerine göre farklılık gösterir. Akrepler genel olarak yalnız yaşamaktan hoşlanır. Az da olsa grup halinde yaşayan türler de bulunur.

Teraryum boyuları en az 40x30x20 cm. olmak üzere, olabildiğince büyük olmalı, ısı derecesi çöl türleri için 30 derecenin üstünde, tropikal bölgelerde yaşayanlar için ise 20 ile 29 derece arasında olmalıdır. Nem oranı yüzde 70-80 arasında sabitlenmelidir.

Akrepler toprağı kazmayı severler. Bu nedenle teraryum içerisine 10-12 cm. yükseklikte toprak ya da kum koyulmalıdır. Akrepler istedikleri zaman saklanarak kendilerini güvende hissetmeleri için teraryum içerisinde ağaç kabuğu, mağara ve oyuklar açılmalıdır.

Beslenme

Akrepler canlı yemlerle beslenir. Beslenme konusunda doğada yedikleri yemlere benzer şekilde beslemek önem taşır. Un kurdu, cırcır böceği, hamam böceği, çekirge, sinek gibi böcekler temel yemlerdir. Bu yemlerin üzerine haftada bir kez vitamin ve kalsiyum damlaları damlatılarak verilmelidir.

Üreme

Erkek ve dişi Akrep çiftleştikten sonra dişi, erkeği yer. Her zaman için dişiler daha büyüktür. Erkek Akrep kaçamazsa, dişi tarafından yenilecektir. Dişi Akrep yavrularını yumurtlama yoluyla çıkarır. Yumurtalar döküldükten sonra yavrular canlı olarak doğar ve anne Akrep tüm yavrularını sırtında taşır. 40-50 adet yavru Akrep, annelerinin sırtında deri değişimine kadar hiçbir şey yemeden durur. Deri değişimiyle beraber yavrular artık kendi başlarının çaresine bakmaya başlar. 2-3 yıl içerisinde yavrular erişkin hale gelir.

Akrep Anatomisi

Akrep Anatomisi

Yorum Yaz

1 Yorum

  • Ben sari kucuk bi akrep buldum öldürmeye kiyamadim canlı yem demissiniz ama ben ölü sinek circir böceği falannattim kutusuna su vermedim 1 haftadir bakiyorum ölmedi hala bi tanede kesme seker attim yanina ne zaman büyür ?