Haberler

Uzaya Giden Hayvanlar

4/5 - (3 votes)

İnsanlığın en büyük gelişmelerinden biri olan aya gitmek, uzay çalışmalarının önü alınamayacak şekilde hızlanmasına sebep olmuştur. Aya insan ayağı değmeden önce, uzayın etkilerini test etmek amacıyla bazı hayvanlar gönderilmiştir. Bizim 4 ayaklı dostlarımız hatta bazen ayakları olmayan dostlarımız bile uzayda kendilerine yer bulmuştur. İşte o dostlarımızdan bazıları.

Layka

Gerçek adı Kudryavka (küçük kıvırcık) olan Layka, iki köpekle birlikte geçirdikleri eğitim aşamasından sonra, 3 Kasım 1957’de uzaya  gönderilen Sputnik 2 adlı uzay aracına bindirilmek üzere seçildi. Uzay yolculuğunun canlılara psikolojik ve biyolojik etkileri fazla bilinmemekteydi. Dolayısıyla da Layka’nın bu yolculukta öleceği düşünülmekteydi. Layka’nın sonu beklenen gibi oldu fakat birşey farklıydı. Layka, uzayın etkilerinden dolayı değil teknik bir arızadan dolayı yaşamını yitirmişti. R7 roketiyle, Layka’nın bulunduğu bölümün birbirinden ayrılması sırasındaki arızadan kaynaklanan aşırı ısı artışından dolayı fırlatmadan birkaç saat sonra yaşamını yitirdi.

Şempanze Ham

1956’da Kamerun’da bir ormanda doğan ve ormanda yakalanıp Amerika’ya gönderilen Ham adındaki şempanze uzay’a gönderilen ilk hominid olma özelliği taşıyor. Uzaya gidip canlı dönen bir hayvan olan Ham, uzaya gönderilmeden önce 65 numara adıyla bilinmekteydi. Ham, 31 Ocak 1961’de Mercury projesi doğrultusunda MR-2 görevi ile Florida’daki uzay üssünden uzaya gönderilmiş ve 16 dakika 39 saniye süren bir uçuştan sonra misyonunu tamamlayarak dünyaya geri gelmiştir. 1983 yılına kadar yani uzay misyonundan sonra 17 yıl kadar hayvanat bahçesinde yaşamıştır. 26 yaşında, 1983 yılında ölmüştür.

Sokak Kedisi Felicette

Sıradan bit sokak kedisinin ilginç hayatı. Tam bir film konusu adeta… Felicette, 18 Ekim 1963’te Fransız bilim insamlarınca uzaya gönderilen ilk kediydi. Astrocat olarakta bilinen Felicette, dünyadan 160 km yükselerek uzayda 18 kilometrelik bir seyehat gerçekleştirdikten sonra başarılı bir şekilde paraşütle yeryüzüne inmeyi başardı.

Belka ve Strelka

Belka ile Strelka, Korabl-Sputnik-2 (Vostok-1K No.2 ya da Sputnik 5) adı verilen uydu ile uzayda bir gün geçirme fırsatı buldular. 19 Ağustos 1960’da ise yeryüzüne indiler. Bir gri tavşan, 2 sıçan, 42 beyaz fare, sinekler, birkaç bitki ve birkaç çeşit mantar da bu yolculukta ikiliye eşlik etti. Bu uzay misyonu gayet başarılıydı. Gönderilen yolcuların hepsi başarılı bir şekilde yeryüzüne döndü. Bu hayvanlar Dünya’da doğan, yörüngeye çıkan ve canlı olarak Dünya’ya dönmen ilk canlılar olarak tarih sayfalarına adlarını yazdırdılar. Strelka bu yolculuktan sonra biri erkek olmak üzere altı yavru dünyaya getirdi. Pushok adı verilen erkek yavru, yeryüzünde yapılan birçok uzay deneyinde görev alsa da uzaya hiç gidemedi. Yavrulardan bir diğeri ise Pushinka, Kruşçev tarafından 1961’de John F. Kennedy’nin kızı Caroline’e hediye olarak verildi. Diğer yavrular ise Sovyet uzay yetkililerinden bazılarının ailelerine ve çocuklarına hediye edildi. Pushinka’nın soyu ise halen sürüyor.

Uçan kurbağa

Toyohiro Akiyama adındaki Japon gazeteci, Mir uzay istasyonuna, uzayda yapılması planlanan biyoloji deneyleri için üç kurbağa ve bir miktar bıldırcın yumurtası götürdü.

Semender ve Kertenkeleler

Sovyetler Birliği, Bion uçuşlarında, uzaya sekiz tane maymun gönderdi. 1985’te ise Amerika, iki sincap maymun, 24 erkek fare ve böcek yumurtalarından oluşan bir uzay aracını Spacelab 3’te yapılacak deneyler için uzaya fırlattı. Bion uçuşlarında uzaya gönderilen hayvanlar arasında zebra balıkları, fareler, böcek yumurtaları ve semenderler de vardı. Bu semenderler, uzaya gönderilen ilk semenderlerdir. 1985’teki Bion 7 görevinde ise uzayda biyolojik yenilenmeyi araştırmak amacıyla uzaya gönderilen semenderlerin ön bacakları alınmıştı.

İran’ın Maymunu

İran İslam Cumhuriyeti’nde devriminin 31. yıl dönümünde, bir fare, iki kaplumbağa ve birkaç solucan türünden oluşan hayvanlar uzaya gönderildi. Uzaya gönderilen hayvanlar, dünyaya canlı bir şekilde dönebildiler.

Yorum Yaz