Sürüngenler

Jackson Bukalemunu

Jackson Bukalemunu 4
2.6/5 - (20 votes)

Jackson Bukalemunu; Kenya, Tanzanya ve genel olarak Doğu Afrika kökenli olan boynuzlarıyla dikkat çeken bir Bukalemun türüdür. Kafasının üzerinde 3 tane boynuz yer alır ancak bu boynuzlar sadece erkeklerde bulunur. Dişiler boynuzsuzdur.

Jackson Bukalemunu

Jackson Bukalemunu’nun birden çok farklı alt türü bulunur. Her bir alt tür farklı renklere sahiptir.

Boynuzlara sahip olması, yavrularını canlı doğurması ve sperm saklama özelliği Jackson Bukalemunu’nun öne çıkan özellikleri arasında yer alır.

Beslenme

Jackson Bukalemunları diğer Bukalemun türlerine benzer olarak beslenir. Böcekler beslenmelerinin temelini oluşturur. Yavrular ise daha küçük boylu böceklerle beslenir.

Teraryum’da beslendiklerinde un kurdu, çekirge, hamam böceği, cırcır böceği gibi böcekleri temin ederek beslenmeleri sağlanmalıdır. Yavrular için daha küçük boylu olan meyve sineği, fasülye böceği gibi böcekler uygundur. Beslenmede çeşitlilik sağlamak, renklerini daha iyi göstermeleri ve sağlıkları için önem taşır.

Üreme

Jackson Bukalemunu’nun kendine has bir başka özelliği de, diğer Bukalemun türlerinin aksine yumurtlamamasıdır. Yumurta bırakmak yerine yavrularını canlı olarak doğurur. Çiftleşmenin ardından dişi 6 ay gibi bir süre boyunca yavrularını karnında taşır. Dişiler yılda bir kez çiftleşir ve 5 ile 30 arasında yavruyu daha önce denildiği gibi canlı doğurur.

Bu Bukalemunlar üreme dönemine 5 aydan itibaren girse de, 1 yaşına varana dek çiftleşmesi yavru kayıplarını önlemek açısından doğru olmayacaktır.

Teraryum

Jackson Bukalemunu teraryuma da gerekli koşullar sağlanırsa uyum sağlayabilir.

Dişilerin boyu 25-26 cm. erkeklerin boyu ise 33-34 cm.’ye kadar ulaşır. Bu nedenle orta boy bir teraryum kurmak yeterli olacaktır. Teraryum içerisinde UV lamba, tırmanması için ağaç dalları, bitki yaprakları ve serin ile sıcak bölge oluşturmak gerekir. Güneşlenme alanı olan sıcak bölgenin ısısı en az 30 cm. olmalı, istediğinde diğer alan olan serin bölgeye geçebilmelidir. Bu nedenle serin bölgenin ısı oranını 22-24 derece arasında sabit tutmak gerekir. Gece saatlerinde ise teraryumun genel ısısı 20 dereceye kadar düşebilir.

Jackson Bukalemunu Teraryumu

Teraryum’un geniş olmasından çok, yüksek olması daha önemlidir. Yüksek bir teraryuma yerleştirilecek olan ağaç dalları ve bitkilerin üzerine tırmanmaktan oldukça hoşlanırlar.

Yorum Yaz