Sürüngenler

Türkiye’deki Zehirli Yılanlar

4.4/5 - (73 votes)

Dünya üzerinde 2600 civarında yılan türü vardır ve bunlardan yalnızca 200 tanesi zehirlidir.  Türkiye de ise yaklaşık 52 adet yılan türü bulunur ve yalnızca 15 civarı yılan türü zehirlidir. Türkiye’de ki zehirli yılanların yalnızca 13 tanesi tehlikelidir. Bu yılanların zehirleri, sağlıklı bir insanı öldürecek kadar güçlü değildir.  Fakat yine de ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilir.

 

Yılanlar düşünüldüğü gibi direk olarak insana saldırmazlar. Yuvalarına girilmedikçe, rahatsız edilmedikçe, taş veya sopa ile korkutulmadıkça insanlara saldırmazlar. Çoğu yılan insanlardan kaçma eğilimi gösterirler.

Yılan Zehirli mi Zehirsiz mi  Nasıl Anlaşılır ?

Yılanlar her ısırdığında zehiri boşaltmaz. Sadece dişlerini sokabilir. Yılan üçgen gözlü ve elips bir yüze sahipse zehirli olma riski artar. Yılan sizi soktuktan sonra vücudunuzda şişlik, şiddetli ağrı ödem gibi tepkiler meydana geliyorsa hemen bir yardım almanız gereklidir.

Türkiye’deki Az Zehirli Yılanlar

 

Çukurbaş Yılanı : Kayalık, taşlık yerlerde yaşarlar, bu yüzden hemen her yerde görülebilirler. 200 cm’e kadar uzayabilirler. Zehirleri insana çok etki göstermek fakat tarla zararlılarını öldürmeye yetecek kadardır. Bu yüzden de çiftçilerimiz bu yılanı sever.

Çukurbaş yılanı, az zehirli yılan

Çukurbaş yılanı, az zehirli yılan

 

Kedi Gözlü Yılan : Ege, akdeniz ve bazı doğu bölgelerinde görülürler. Kedi gözlü demelerinin sebebi ışk altında göz bebekleri resimde gördüğünüz gibi dikey haldedir. Akşam ve sabah vakitlerinde yuvalarından çıkıp avlanırlar. En önemli özelliklerinden biri dikey olarak çıkabilme ihtimalleridir.  Çukurbaş yılan gibi yalnızca küçük hayvanlar için etkili olan bir zehiri vardır.

 

az zehirli yılanlar, kedi gözlü yılan

az zehirli yılanlar, kedi gözlü yılan

Türkiye’deki  Zehirli Yılan Türleri

Zehirli yılan türlerinden bazılarının resimlerini koymaya çalıştık. Bu tarzda bir yılan görürseniz çok dikkatli olmalısınız. Çoğu yılan türlerinin küçükleri bile ısırdığında eğer zehir salgılarsa bu bir insanı yere yıkmaya yeter.

Engerek Yılanları

Büyük engerek, bolkar engereği, boynuzlu engerek, baran engereği, kafkas engereği, çoruh engereği gibi çeşitli engerek türleri vardır. Genellikle vücudlarında benekli izler bulunur.

Boynuzlu engerek, ormanlık yerlerde yaşarlar. Diğerlerine göre farklı renkler içerirler. Kafasında boynuza benzer bir şekilde vardır isimleri de buradan gelir. Yakşaık 55-65 cm arasında uzayabilirler.

boynuzlu engerek yılanı, türkiye'deki zehirli yılan

boynuzlu engerek yılanı, türkiye’deki zehirli yılan

Baran engereği : İsmini Prof. Dr. İbrahim Baran’dan almıştır. Sakarya ve silifke’ye yakın yerlerde gözükür. Diğer engerekli gibi renklidir. Boy uzunlukları yaklaşık olarak 55 cm’ye kadar bulur.

Kafkas engereği : Üzerinde sıklıkla gir, kırmızı, siyah tonlarında renklerin görülebileceği bir yılan türüdür. Benekli ve noktalıdır. Küçük canlıları yiyerek beslenen bu tarz zehirli yılanlar ormanlık alanların taşlık kısımlarında yaşarlar. Rutubeti severler. Artvin tarafında bulunurlar

Koca Engereği : Bu zehirli yılanları sırt kısımlarında kırmızı veya sarı renge benzer şekiller bulunur. Farelerden kuşlara kadar çeşitli hayvanları yiyebilirler. Yemeden öncede ısırıp zehirlerini salgılayarak avını öldürürler. Genellikle geceleri avlanırlar ve doğu ve güneydoğu alanlarında daha çok görülür.

Ağrı engereği : Türkiye’deki zehirli yılan türlerinin başında gelir, başından kuyruğuna kadar içi sarımsı ve kırmızı bir şeride sahiptir. Genel olarak küçük kemirgen hayvanlar ile beslenirler. Geceleri ava çıkıp  avlarını hızlı bir şekilde zehirleyerek öldürürler. Ağrı engereği yılanı hızlı bir şekilde hareket eder ve az bitli örtüsüne sahip alanları yaşam alanı olarak tercih eder. Adından da anlaşılacağı gibi Ağrı, Iğdır, Kars bölgelerinde sıklıkla görülebilirler.

ağrı engereği, türkiyedeki zehirli yılanlar

ağrı engereği, Türkiye’deki zehirli yılanlar

Çöl kobrası (mısır kobrası olarakta bilinir) ( Walterinnesia aegyptia ): Bu kobra türü yılanı Türkiye’de yaşayan tek kobra türüdür. Avlarını zehirleyen veya canlı olarak yutan bu zehirli yılan türü genellikle Urfa civarında görülür. Kemirgen, kurbağa, kuş gibi canlıları avlayarak geçirirler. Seyrek bitkilerin olduğu yerler, çöle benzer yerlerde yaşarlar.

Zehirli yılan, Çöl kobrası, mısır kobrası

Zehirli yılan, Çöl kobrası, mısır kobrası

 

Türkiye’de yaşan zehirli yılanların sizler için listesini çıkarıp, bazılarının resimlerini yerleştirdik. Unutmayın zehirli veya zehirsiz yılanlar ekosistemin önemli bir bölümünü oluştururlar ve kesinlikle öldürülmemeleri gerekir.

Yorum Yaz

4 Yorum

  • ALİ İHSAN OKUR SALLAMA DİN KARDEŞİYİZ.
    AYRICA BENİM FOTOĞÜRAFIMI KULLANIRKEN BENDEN İZİN ALINDI MI ? YASA GEREĞİ BUNUN BİR SUÇ OLDUĞUNU BİLMİYORMUSUNUZ ? BURUNLU ENGEREK FOTOĞRAFI BANA AİTTİR AHMET TAŞÇI

    • Merhaba Ahmet Bey,
      Fotoğraf sahibine ulaşamadığımız için izin almamız mümkün olmamıştır.
      Sizinle tanışmaktan mutluluk duyarız.
      Tercihinize göre sitemizde sizin isminizle yayınlamaya devam edebilir veya fotoğrafı kaldırabiliriz.

  • Mersin tepekoyde siyah kobra yılanı ve bıyıklı yılan gördük çok şaşırdım inşallah öldürülmeZ