Kedi Hastalıkları

Kedilerde Mantar Hastalığı Neden Olur ? Bulaşıcı mı ? Tedavisi ne ?

3.4/5 - (19 votes)

Kedilerde sık görülen hastalıklardan biri olan mantar hastalığı yalnızca kedilere özel bir hastalık değil, diğer evcillerde ve hatta insanlarda da görülebilen bu hastalığın en yaygın olanı trikofiti.

Mantar enfeksiyonu çok çeşitli yollarla bulaşabilen bir enfeksiyon türü olduğu için kediler bu enfeksiyonu enfekte olmuş diğer hayvanlarla yapacakları temas sonucu kapabilecekleri gibi, yaşam alanlarında kullanılan kafesler, tasmalar, mama kapları ve fırçalar gibi çok çeşitli malzemeler yoluyla da kapabilirler.

Kediler Neden Mantar Hastalığına Yakalanıyor?

Kedilerde mantar sıklıkla genç kedilerde ve uzun tüylü kedilerde rastlanan bir enfeksiyon. Bunun sebebi ise genç kedilerin henüz bağışıklık sistemlerinin tam anlamıyla gelişmemiş olması ve uzun tüylü kedilerin tüyleri nedeniyle öz bakımlarının tam anlamıyla gerçekleştiremiyor oluşları. Özellikle uzun tüylü kedilerde derinin güneş almaması mantar enfeksiyonunun çok daha geç iyileşmesine ve bu geçen süre zarfında birer taşıyıcı olmalarına sebep olur.

Kedilerin mantar hastlalığına yakalanmalarındaki bir diğer önemli faktör ise, beslenme bozuklukları, yaşadıkları stres ve zayıflık olarak sıralanabilir.

Kedideki Mantar Hastalığı İnsanlara Bulaşır mı?

Mantar hastalığının yalnızca kedilere has bir enfeksiyon türü olmadığını belirtmiştik. Nadir de olsa, mantar hastalığı kedilerden insanlara bulaşabilir. Çocuklar bu nedenle birincil risk grubundadırlar. Çocukların gün içinde enfekte olmuş kedilerle teması onların bu hastalığı kapmalarını kolaylaştırır. Bununla birlikte evdeki diğer fertlerin geçirdikleri soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar sonucu vücut dirençlerinin düşmeleri de mantar enfeksiyonunu kapmalarında belirleyici bir etken olabilir.

Ancak bu hastalığın tedavi edilebilen ve geçici bir enfeksiyon olduğu unutulmamalıdır.

Kedilerde Mantar Belirtileri Nelerdir?

Kediniz sürekli olarak kaşınıyor, özellikle kulak diplerinde, ayaklarda ve başta yuvarlak tüy döküntüleri görülüyorsa, kedinizin mantar hastalığına yakalandığını büyük bir ihtimalle söyleyebiliriz. Normalden fazla görülen kaşıntılar yerini tüylerde oluşan döküntülere bırakması hastalığın ilk belirtileridir. Döküntüler gün geçtikçe büyüyerek birleşebilirler. Mantar sporları hem hayvanlarda hem de insanlarda çok dayanıklıdır. Gerekli olan tedavinin yapılmaması durumunda sporlar 2 yıla kadar yaşayabilirler.

Kedilerde Mantar Tedavisi

Kedilerde oluşan mantarlar genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden geçen bir durum olsa da, hastalığın bulaşıcı olması ve insanlara ve diğer hayvanlara bulaşma ihtimali nedeniyle mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi sırasında hijyene her zamankinden çok daha fazla dikkat edilmeli, bu süre zarfında özellikle birincil risk gurubu olan çocukların kedilerle ve onların eşyalarıyla temas etmeleri engellenmelidir.

Veteriner hekiminizin önereceği pomad, iğne, tablet kullanılması hastalığın çok daha kısa sürede atlatılmasını sağlayacaktır. Tedavinin erken başlaması hastalığın hem çok daha kolay atlatılmasını sağlayacağı gibi, kronik hale gelmesinin de önüne geçecektir. İlerlemiş mantar hastalıkları uygun tedavi başlanmaması nedeniyle kronik hale gelebilir ve yıllarca hastalık sürebilir. Bu nedenle mantar hastalığında erken müdahale hem kediniz hem de aile fertlerinizin sağlığı için büyük önem taşıyor.

Yorum Yaz

3 Yorum

  • Barınaktan bir ay önce yavru kedi sahiplendim.. suan iki aylik gecen hafta parazit asisi 1.doz yapildi.. kafasinda tuyler dokulmeye basladi.. veterinerimiz mantar dedi .. ketoral sampuan onerdi sadece.. yikadim onunla iki defa.. suan yara dahada ilerlemis durumda.. bugun batikonla sildim.. napicam bilmiyorum. Yardimci olabilir misiniz lutfenn :((((

    • Veterinere goturun mantar asisi vurulmali gronik hale gelmeden erken tedavi yaptirin sampoanla gecmez igne yapilmali ve krem veriyor ihmalnetmeyin ayrica kedi mantari aile fetlerinede bulasma riski var