Köpek Hastalıkları

Köpeklerde Denge Kaybı ve Düşmeler

3/5 - (2 votes)

Köpeklerin neden denge kaybı yaşadığı ve düştüğü ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Fakat denge kayıplarının kesin olarak tek bir nedeni yoktur.  Yetişkin hayvanların neden düştüğünü belirlemek biraz güçtür. Hayvanların durumunu değerlendirirken insan davranışlarından yola çıkmak pek mümkün değildir.

Köpeklerde denge kaybı sebepleri ve tedavileri

Vestibüler Sendrom: İç kulağın işlev bozukluğundan kaynaklanan bu rahatsızlık aniden gerçekleştiği için bazen inme belirtileri ile karşılaşılabilir. Denge kaybı ve düşme ile birlikte baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve gözlerde yanma görülebilir. Vestibüler sendromun tedavisi nedenlerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Köpeğiniz hangi bulguları gösteriyorsa ona uygun tedaviler uygulanmalıdır.

Kulak Enfeksiyonu: İç kulak enfeksiyonları köpeklerin dengesini kaybetmesine neden olan ortak durumdur. Görülen semptomlar arasında baş sallama, göz kayması, yürümede sıkıntı sayılabilir. Sorun yaşanan kulakta kızarma, şişme ve koku gibi bulgular görülmektedir. Tedavi edilmezse kulak dış kısımlarının enfeksiyonları daha da artabilir ve sorun ciddi boyutlara geldiğinde tedavi edilmesi zorlaşır. İç kulak iltihabı veya menenjit gibi komplikasyonlar da köpeğinizi daha da tehlikeye sokar. Köpeğinizde kulak enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız hemen veteriner yardımı almalısınız. Kulak enfeksiyonları tedavisinde temizlik, ilaçlar, antibiyotikler ve daha ciddi durumlarda cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Gelişen ciddi enfeksiyonların ilaçlarla tedavi edilemediği durumlarda son çare cerrahi tedavi uygulamak olmalıdır.

Yaralanma: Kafa travması veya iç kulak hasarları gibi yaralanmalar köpeklerin dengesini kaybetmesinde çok etkilidir. Köpeğiniz acı çektiğinde size söyleyemediğinden kuyruğunu sallamak gibi hareketlerle durumunu ifade edebilir. Bu nedenle köpeğinizi iyi gözlemleyip ondaki ağrı belirtilerini hemen fark etmelisiniz. Yavaşlayan refleksler, ağır hareketler, yaralı bölgeyi ısırma ve yalama, kaygı ve iştah azlığı gördüğünüzde köpeğinizi acilen tedavi ettirmelisiniz.

İnme: Köpeklerde felç, kan pıhtılaşması, kanama, kafa travması, yüksek tansiyon, böbrek hastalığı gibi birçok neden inme oluşturabilir. Köpeklerde inme belirtileri arasında dengesizlik, baş dönmesi, düşme ve görme kaybı sayılabilir. Köpeğinizde inmeyi gösteren bulgular varsa hemen veterinerden yardım almalısınız.

Darbe: Köpeğiniz bir yerden darbe aldıysa bu durumun yarattığı bulgulara dikkat etmelisiniz. Darbe alan hayvanda sendeleme, sersemlik, kusma görülebilir.

Tümörler: Yaşlı köpeklerde beyin tümörleri sık görülür. Ancak genç köpeklerde de tümör görülme ihtimali bulunur. Beyin tümörleri denge kaybı ve diğer belirtilere sebep olabilir. Bulgular tümör ve tümörün konumuna göre değişiklik gösterebilir. Bulgular arasında nöbet geçirme, davranışta değişiklik, iştahsızlık, ağrı çekme, baş dönmesi, sallanma, koordinasyon eksikliği, kafada titreme, gözde kayma sayılmaktadır. Beyin tümörleri tedavisinde kemoterapi, radyasyon terapisi, ameliyat ve diğer bakımlar uygulanmaktadır.

Köpeklerde denge kaybının diğer nedenleri

Beyin iltihabına neden olan  ensefalit de bir köpeğin dengesini kaybetmesine neden olabilir. Ensefalit rahatsızlığı kenelerin yol açtığı hastalıklar, enfeksiyonlar ve diğer hastalıklardan oluşabilir. Ateş ve depresyon bu hastalığın belirti nedenleri arasındadır.

İnsanların sağlığı bozulduğunda doktora gitmesi gibi hayvanların sağlık sorunları da erken teşhis ile daha kolay çözümlenebilir. Evcil hayvanınız yaralandığında veya hastalandığında onu bir yerlere bırakmayı aklınızdan bile geçirmeyiniz. Kolay olanı herkes yapar ama biz de onlara sadık dostlar olmalı ve sağlığına kavuşturup eski günlerine dönmesine yardımcı olmalıyız. Köpeğinizin sürekli düşmesi ve sıkıntılar yaşaması onun yaşamını derinden etkileyecektir. Köpeğiniz ile eğlenceli anlar yaşamak ve onun sağlığını korumak için sağlık kontrollerini sık sık yaptırmalısınız.

Köpeğinizi bir veteriner ne zaman görmelidir?

Yaralanma, felç, zehirlenme ve enfeksiyonlar köpeklerde denge kaybına neden olabilir. Köpeklerde denge kaybı  tehlikeli ve hayati durumlara yol açabilir. Köpeğiniz yere düşüyorsa veterinere başvurmak için geç kalmayın ve hemen önlemler alın.

Yorum Yaz

1 Yorum

  • hocam merhabalar benim golden köpeğim var yaşı 6 2 hafta yada 1 ayda bazen dengesini kaybediyor yerden kalkmak istedikçe düşüyor titriyor kitleniyor ben hemen kafasını vurmasın diye tutuyorum rahatlatmaya çalışıyorum bi 3 5 dakika sonra kendine yavaş yavaş geliyor ama hemen düzeliyor sonra suyunu yemeğini yiyor salya akıtma yok nefes darlığı olmuyor sadece bir anda dengesi kayboluyor sanki bayıltılmış ve anestezinin etkisi geçer de ayıldığında köpek toparlanmaya çalışır ya aynı öyle oluyor bunun nedeni nedir acaba 2 senedir böyle vetenire götürmedim ama götürmeyi düşünüyorum tabiki genede sizin fikrinizi almak istedim saygılarımla