Kaplumbağa Türleri

Yellow-bellied Slider (Sarı Karınlı Su Kaplumbağası)

Yellow-bellied Slider 2
3.9/5 - (7 votes)

Genel Bilgiler

ABD’nin Florida ve Virginia eyaletlerinde görülen Sarı Karınlı Su Kaplumbağası, Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası ile benzer özellikler gösterir. Bu tür ile Cumberland Turtle cinsi Kaplumbağalar ülkemizde bazen Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağaları’nın arasına karışması sonucu bulunabilmektedir.

Yellow-bellied Slider (Sarı Karınlı Su Kaplumbağası), en fazla 30-32 cm.’ye kadar büyür. Erkekler genellikle dişilerden daha büyüktür. Alt kabuğu sarı ağırlıklı, üst kabuğu ise kahverengi tonlarındadır. Yaşları ilerledikçe kabuklarının koyulaştığı görülür. Kafalarının altında ve derilerinde sarı çizgiler yer alır.

Beslenme

Yellow-bellied Slider’ın beslenmesi yavruluk ve gençlik döneminde sadece etçildir. Yaş ilerledikçe hem etçil hem de otçul beslenirler. Omurgasızlar, böcekler, kerevitler, balıklar temel beslenmelerini oluşturur. İleri yaşlarda bitkiler beslenmelerinin büyük bölümünü oluşturmaya başlar.

Üreme

İlkbahar ile yaz ayları boyunca üreme dönemleri başlar. Çiftleşmelerini suyun içinde yaparlar ancak yumurtalarını karada toprağa gömerler. Bir seferde dişi en az 5 en fazla 10 adet yumurta bırakır. 3 ay içerisinde yavrular yumurtadan çıkarak suya ulaşır.

Akvaryum Şartları

Sarı Karınlı Su Kaplumbağası ile Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası akraba türler olduğundan dolayı, Akvaryum koşulları hemen hemen aynıdır. Bu iki türle beraber Cumberland Turtle’ın da aynı Akvaryum’da olması, akraba oldukları için hiçbir olumsuzluğa neden olmaz. Akvaryum’da ısıtıcı, filtre, UV lamba, ısıtıcı lamba gibi temel malzemeleri kullanmak şarttır. Ayrıca üzerine çıkıp ışıktan faydalanabilmeleri için kuru alan oluşturmak da önemlidir. UV lamba’yı camın arkasında vermek yerine doğrudan vermek ve ısıtıcıyı da 26-28 derece arasına sabitlemek gerekir. Kuru alan ısısı ise ısıtıcı lamba yardımıyla 30 derece üstüne çıkmalıdır.

Akvaryum’un boyutu, boylarının 30 cm.’yi geçebilecekleri de hesaba katılarak en az 90 cm. olmalıdır. Akvaryum’un boyuyla beraber en ile yükseklik oranlarına da önem vermek gerekir. Yavru Kaplumbağalar için geçici olmak üzere 40-50 litrelik bir akvaryum yeterli olacaktır. Akvaryum ortamında beslenmelerini kaliteli kuru yemlerle sağlamak mümkündür. Yavrular sadece etçil, yetişkinler ise otçul ağırlıklı olmak üzere hem etçil hem de otçul olarak beslenmelidir.

Yorum Yaz