Balık Özellikleri

Kurbağa (Balon) Balığı Özelliği (Uranoscopus scaber)

kurbağa balığı özelliği
5/5 - (1 vote)

Kurbağa (Balon) Balığı  (Uranoscopus scaber) Özelliği 

Kurbağa balığı, denizlerin kâbusu diye tabirleşen bir türdür. Çakıl ve yosun gibi yerlerde yaşayıp küçük balıkları avlamaktadır. Keskin gözü ile avlarını kolayca yakalamaktadır. Kurbağa balığı, Uranoscopidae familyasına aittir. Vücutlarında genel anlamda, pul yoktur. Kafası vücuduna göre büyüktür. Gri ve kahverengi renklere sahiptir. Türkiye’de Akdeniz ve Ege denizlerin kıyı kesimlerinde görebilirsiniz. En önemli özelliği, işgalci olup yerli balıklara dahi zarar vermesidir. Vücuduna depoladığı su ile balon gibi görünmesine sebep olabilir. Halk arasında ‘’balon balığı’’ denir. Balıkçıların oltalarını koparıp yemesi, denizlerin kâbusu olduğunun göstergesidir. Zehirli olup tüketilemeyen balıktır. Tetrodoksin zehri, vücuda felç gibi, kalıcı hasar bırakabilir. Ölüme dahi neden olduğu görülmüştür. Bu yüzden tutsanız dahi tüketmeyiniz. Avlanması olmadığı için, pahalıdır. Yurt dışındaki Avrupa ülkeleri özel işlemlere sokarak, tüketmektedir. Bu ülkemizde olmadığı için, hiçbir şekilde tüketmeyiniz.

Kurbağa Balığı Yaşam Alanları:

Türkiye’nin her kıyı kesimlerinde bulunabilir. Kaya ve yosun atlarında yaşayarak, avlarını beklerler. Mikroskobik canlılar ve küçük balıklar ile beslenir. Ayrıca yırtıcı ve kurnazdırlar. Kuma gömülüp, gözleri ile avını bekler.

Kurbağa Balığı Çiftleşeme Ve Üremeleri:

   Nisan ayından başlayıp, yaz sonuna kar üremeleri sürer. Ortalama ‘’ 11.000 ile 20.000’’ arası yumurta bırakır. Meydana gelen yavru ilk, plankton ve omurgasız canlılar ile beslenir. Derin sulardan acı su bölgelerine giderek, üremelerini başlatırlar.

Kurbağa Balığı Avı – Nasıl Yakalanır?

   Avlanması olmadığı gibi, piyasada değeri yoktur. Eti işlem görmeden yenmez. Tetrodoksin zehri ile kalıcı hasar bırakabilir.

Yorum Yaz

1 Yorum