Balık Özellikleri

Lerkit Balığı Özellikleri

5/5 - (2 votes)

LERKİT BALIĞI (Rutilus frisu)

Lerkit balığı ülkemizin Karadeniz doğu ve batısında bolca bulunur. Özellikleri arasında komünite yaşamaları ilk sırayı alır. Yani nehir ile deniz karışımı olan acı su bölgesinde yaşar. Genel olarak boyu, 30 ile 50 santimetre arasında değişir. En fazla 80 santimetreye kadar ulaştığı görülmüştür.  3 ile 6 kilo arasında ağırlığa sahiptir. Sırt bölgesi koyu lacivert rengindedir. Karın bölgesi ise, şeffaf beyazdır. Plankton, küçük balık, yosun ve kurtlar ile beslenir. Tatlı su balığı olduğu için, kılçıklıdır. Ayrıca tavası oldukça güzel olur. Eti biraz yağlı ama ekonomik değeri çok yüksek olmasından dolayı, ülkemizde satıcılar ve balıkçılar tarafından çok tasvip edilir. Trakya’nın nehir ve denizin birleşim yerlerinde yaşar.  Vücut yapılarını çok farklı olduğunu söyleyemeyiz. Uzun, ince ve yanlardan epeyce basıktır. Gözleri vücuduna göre küçüktür. Fazla keskin görüşlü değildirler.

 Yaşam Alanları:

Türkiye’de fazla bulunmamasına karşın, Karadeniz ve nehirle birleşim yerlerinde yaşarlar. Acı suda hayatlarını sürdürürler. Taze olarak yenmesi gereklidir. Lakin diğer balıklardan farklıdır. Yapı gereği uzun ve incedir. Üzerinde koyu lacivert ve gri renkleri taşır.

 Üreme Ve Çiftleşmeleri:

Nisan – Mayıs aylarında kaya ve çakıllarının arasına girerek üremelerini yapar. Üremem dönemlerinde vücudu yağsız olar ve lezzetinden ödün verir. Bu dönemlerde yüzlerce yumurta bırakır. Yeni doğan larva mikroskobik canlılar ile beslenir.

Lerkit Balığı Avı – Nasıl Yakalanır?

Av yasağı olmadığı zamanlarda yapmanız tavsiye edilir. Amatör balıkçıların en sevdiği balık türüdür. Olta avı ve canlı yem ile lerkit balıkları doğru yerlerde avlanabilir.

Yorum Yaz

1 Yorum