Balık Özellikleri

Minakop Balığı Özellikleri

Rate this post

MİNAKOP (Umbma cirrosa)

Minakop balığı ülkemizin bütün sularında, rahatlıkla yaşantılarını sürdürebilen bir balık türüdür. Yöresel bölgelere göre, toplu isimlendirmeleri farklıdır. Akdeniz bölgesinde “ Karakulak “ denirken, Karadeniz bölgesinde “ Kötek “ yahut “ Götek “ denir. Yaklaşık olarak 40 santimetreye, kadar ortalama boya sahip olmaktadırlar. Bazı istisnai durumlarda ise Minakopların 90 – 100 cm boyunda ve 20 – 25 kilo ağırlığında olan türleri de bulunmuştur. Diplere yakın gezinen ve ılıman denizlerde yaşayan, bir balık türüdür. Sürü olarak yaşantılarını sürdüren Minakopların bir bölümü yaşadıkları yeri terk etmezken, bazıları da yaşadıkları bölümü terk ederler. Ülkemizde ise en iri Minakop balıkları, Karadeniz bölgelerinde çıkmaktadır. Minakop balığı özellikleri diyince lezzetinden bahsetmeden olmaz, sonbahar dönemindeki kızartmasıyla ünlüdür.

Yaşam Alanları

Minakoplar sonbahar dönemlerinde Karadeniz bölgesinden Marmara bölgesine inerler. İlkbahar dönemlerinde ise, Marmara bölgesinden Karadeniz bölgesine çıkarlar. Bu göçebe yaşantıyı minakop sürüsünün, bazı bölümlerinde kalanlar yapmaktadırlar. Kumlu denizlerde 1 – 100 metre derinliklerde minakoplar, yaşamsal faaliyetlerini sürdürmektedirler.

Üreme ve Çiftleşme

Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yaşayan Minakoplar, birbirinden farklı dönemlerde üremelerini gerçekleştirmektedirler. Akdeniz bölgesinde yaşayan minakopların üreme dönemleri ilkbahar ve yaz sezonlarında olurken, Karadeniz bölgesinde yaşayan minakopla ise Haziran ve Temmuz aylarında üremektedirler.

Minakop Nasıl Yakalanır?

   1 – 100 metre arasındaki derinliklerde yaşayan minakopları tutmak için, 0.40 mm bedene sahip misina ve olta takımı yeterlidir. Avlanılması oldukça zevkli olan minakop balıklarının eti ise beyaz ve oldukça lezzetlidir.

 

Yorum Yaz