Su Kaplumbağaları

Su Kaplumbağası Bakımı

Su Kaplumbağası Bakımı
4.2/5 - (26 votes)

Su kaplumbağasının akvaryumu nerede durmalı?

Öncelikle her canlı ideal yaşam alanında yaşamalıdır. Aksi halde ızdırap gibi bir hayat yaşatmış olursunuz. Bu sebeple su kaplumbağalarının olmazsa olmazlarını eğer karşılayamıyor iseniz bakımlarını üstlenmemenizi tavsiye ederim.

Akvaryum geniş, içerisinde kumlu bölge ve keskin olmayan taşlar barındıran bir yaşam alanı olmanı ve bunun yanında mutlaka büyük bir kısmı akvaryumun güneş görmelidir. Güneş görmenin yanında akvaryumun gölgeli kısımları da olmalıdır kaplumbağa‘nın ağırı ısınmasına karşın serinleme imkânı vermesi için. Sıcaklık için termometre kullanmalısınız ve hem kuru alanı ölçen hem de ıslak alanı ölçen 2 termometre kullanabilirsiniz. Sıcaklıklar ıslak bölgede 28(gençlerde 30), kuru bölgede ise 32-33 derece olmalıdır. Kuru alanda ısıyı ultraviyole lambalar ile sağlamalısınız.

Su Kaplumbağası Bakımı

Kaplumbağa nasıl beslenir?

Su kaplumbağaları hem etçil hem de otçul hayvanlardır. Ama özellikle 1 yaşına kadar protein ihtiyaçlarından dolayı et ağırlıklı besleyebilirsiniz. Protein almaları için haşlanmış ve tuzsuz kıyma, tavuk eti ve hatta yumurta akı kullanabilirsiniz. 1 yaşından sonra su kaplumbağalarını ot ağırlıklı beslemelisiniz ama obezite olmamaları için hayvanların gün aşırı şekilde marul, salatalık gibi sebzeleri kullanabilirsiniz veya muz, elma gibi meyveleri de verebilirsiniz.

Su kaplumbağasının suyu hangi sıklıkta değiştirilmeli?

Filtre kullanıyorsanız temizleme işleminin süresi artabilir ama ideal süre haftada birdir. Bunun yanında su kaplumbağalarının kabuğunu yumuşak fırça ile temizlemeliyiz aksi halde oluşan mantar kabuğa zarar verebilir.
En önemli bilgi… Kaplumbağalar salmonella diye adlandırılan bağırsak parazitleri ile yaşarlar ve bu parazit onlara zarar vermeseler de insanlarda ölümcül olabilir. Bu sebeple hijyen kurallarına mutlaka uyunuz!

Yorum Yaz

1 Yorum

  • Su kaplumbağalarının bakımının ağır olduğunu belirten arkadaşlara teşekkür ederim.Doğru oldukça zor.Bereket,emekliyim ve zamanım var da ilgilenebiliyorum.6(altı) yıl önce çocuklarımın hediyesi olan kırmızı yanaklı su kaplumbağası 1 tl.çapında idi.Suda fazla durmuyor,hep bizlere yakın olmak istiyordu.Yıllaaar geçti.Bizimki KEDİ gibi oldu.Sürekli evde kıyıdan kıyıdan dolaşıyor.Her şeyi görmek istiyor.2 kez ege-akdeniz turu var.3 saatte bir, 1/2 saat suya koyuyorum.Yemeğini yiyip,tuvaletini yaptımı çıkmaya çabalıyor.Dışarı hiç tuvaletini yapmıyor.Çok sıkışırsa su kabına gidip itekliyor.Gece,termostatlı ısıtıcılı kabında uyuyor.Bir de duysa ve ses çıkarsa…Geçen yaz yine yanımızda,pikniğe göle gittik.Beraber suya girdik.Etrafimda özgürce yüzdü.Ama fazla uzaklaşmıyor ve arada bizleri kontrol ediyor.Kışın radyatörler kıyısına,yazın da balkonda güneş altında vakit geçiriyor.Kimse ilgilenmezse,ayaklarımıza sürtünüyor,üstune çıkıyor.Garipseyenler olacaktır.Ama sudan her çıkışında bebe şampuanlı sünger ile köpüklü yıkanıyor.Bir kez kabuklarını değiştırdi.Yenileri çok güzel.Face’de..bu durumu paylaştım.Bazıları tepki gösterdi,bir daha yazmadım.Hayvana eziyet ediyorsun…diyorladı.Kendileri kaplumbağalarına balık muamelesi yapıyor,Ben ise evin bir ferdi gibi davranıyorum.O da memnun halinden.Bir akvaryuma haps etmeyip,10bin km.gezdirdim.Plajlarda da yanımda idi.Evden çıktığımı anladımı,dönüşümü kapıda beklıyor.Koşarak üzerime geliyor.Olduğu yerde dönüyor sevincinden.Sudan çıkardığımda yıkamamış isem,olduğu yerden ayrılmıyor.Karides,alabalık,yumurta beyazı,kaşar…veriyorum.Önce yemeğini yiyor,suda uyuyor,sonra tuvaletini yapıp ”çıkarın”diye tepiniyor.O bizim KEDİ’miz anlıyacağınız.Kimse uğraşmaz,günde 5 kez suya yok-çıkar.Onun için diyorum ki;Vakti olmayan,sabrı olmayan su kaplumbağası almasın.