Su Kaplumbağaları

Su kaplumbağası suyu ne kadar olmalı ?

Su kaplumbağası suyu ne kadar olmalı
Rate this post

Evde su kaplumbağası beslemeye karar verenlerin ilk sorduğu sorulardan birisi “Su kaplumbağası suyu ne kadar olmalı ?” dır. Bu soru birkaç yönden sorulmaktadır.

Örneğin;

  • Su kaplumbağası tankındaki su derinliği ne kadar olmalı ?
  • Su kaplumbağa tankındaki su miktarı ne kadar olmalı ?
  • Su kaplumbağası suyu kaç derece olmalı ?

Bu makalede bu sorulara cevap verilecek ve evde su kaplumbağası bakımına dair bazı ipuçları verilecektir.

Su kaplumbağası suyu ne kadar olmalı ?

Su kaplumbağaları güçlü yüzücülerdir ve bu nedenle tankta kaplumbağanın yüzebilmesi için yeterli su hacmi olması gerekmektedir.

Su kaplumbağası tankındaki su derinliği ne kadar olmalı ?

Tanktaki su derinliği su kaplumbağasının uzunluğunun iki katı olmalıdır. Yavru kızıl yanaklı su kaplumbağalarının ortama boyu 5 cm olup buna göre su derinliğinin en az 10 cm olduğu görülmektedir. Su kaplumbağalarının hızlı büyüdüğü dikkate alınarak 10 cm değil de en az 15-20 cm su derinliği olabilecek bir tank satın almak gerekmektedir.

  • Su derinliği en az 10 cm, tavsiye edilen su derinliği 15-20 cm

Tankın tamamı değil de en az %60’lık kısmı su ile dolu olacağından tank yüksekliği en az 30 cm olmalıdır. Tank genişliği ise kaplumbağa boyunun en az 3 katı olmalıdır. Yani minimum 15 cm olmak üzere ortalama 25-30 cm tank genişliği olmalıdır.

  • Tank yüksekliği en az 30 cm
  • Tank genişliği en az 15 cm, tavsiye edilen 25-30 cm

Su kaplumbağası tankı uzunluğu kaplumbağa uzunlunun en az 5 katı olmalıdır. Yani en az 25 cm olmak üzere ortalama 30-40 cm tank uzunluğu olmalıdır.

  • Tank uzunluğu en az 25 cm, tavsiye edilen 30-40 cm

Bu ölçüler bir adet su kaplumbağası içindir.

Su kaplumbağası tankındaki su miktarı ne kadar olmalı ?

Su derinliği 10-15 cm nin altına düşmemek üzere tankın en az %60’ı su ile dolu olmalıdır. Kaplumbağanın tanktan kaçmaması için su seviyesi ve kuru alan seviyesi ile tank seviyesi arasında kaplumbağa boyunun iki katı civarı bir mesafe kalmalıdır.

Su kaplumbağası suyu kaç derece olmalı ?

Su kaplumbağası tankındaki su sıcaklığı ortalama 22-28 derece aralığında olmalıdır. Geceleri 18 dereceye kadar düşebilir.

Su kaplumbağası teraryumu ve bakımı

Su kaplumbağası tankında suyu temizlemek için güçlü bir filtre bulunmalıdır. Ayrıca her hafta, haftada bir kez suyun yarısı dinlenmiş çeşme suyu veya hazır su ile değiştirilmelidir.

Tanktaki suyun belli bir sıcaklıkta olması için su altı ısıtıcısı kullanılmalıdır.

Tanktaki kuru bölgenin bir tarafı ısıtıcı lamba ile ısıtılmalı ve bu bölgenin sıcaklığı yaklaşık 32-35 derece arasında olmalı. Kuru bölgenin diğer tarafı ise oda sıcaklığında (yaklaşık 24-28 derece) olmalıdır.

Tank sıcaklığını ölçmek üzere biri suyun altında, diğeri kuru bölgede olmak üzere iki adet termometre kullanılmalıdır.

Su kaplumbağasının 12 saatli gece-gündüz döngüsünü yaşaması lazımdır. Bunun için güneş ışığını taklit etmek üzere kuru alanda, zamanlayıcı özelliği olan uvb lambası olmalıdır.

Kaplumbağanın yaşam alanında yutabileceği çakıl parçaları olmamalıdır. Dekoratif kayalar veya ahşap kütük kullanılabilir.

Su kaplumbağasının beslenmesi

Su kaplumbağasının besini yemlerdir. Su kaplumbağası günde bir veya iki kere yemlenir. Günde bir kere yem verilecek ise sabah erken saatlerinde, iki kere yem verilecekse sabah erken saatlerinde ve ikindi vakti yem verilir. Yemledikten 15 dakika sonra kalan yemler kepçe yardımıyla toplanmalıdır.

Su kaplumbağası sebzeleri sever. Haftada 3-4 kez sebze verilir.

Su kaplumbağasına ayrıca steril olduğundan emin olduğunu kurtçuk, böcek ve solucanlardan vermelisiniz.

Kaplumbağayı taşımanız gerekirse ayaklarından değil ortasından tutunuz. Ona dokunmadan önce ellerinizi yıkayınız. Sizdeki mikropların kaplumbağaya geçmemesi gerekir. Su kaplumbağalarında bulunan bakteri, mantar, virüs ve parazitler insan için zararlıdır. Dolayısıyla mümkün olduğu kadar su kaplumbağasına dokunmayınız, dokunursanız ellerinizi yıkayınız.

Ne zaman veterineri aramalıyım ?

Su kaplumbağası aşağıdaki şikayetleri gösteriyor ise veterinere ihtiyacınız var demektir.

  • Çoğu zaman saklanıyorsa
  • Yeme, içmesi minimuma inmiş ise
  • Kilo kaybı yaşıyorsa
  • Eklemlerinde şişlik varsa
  • Göz, burun veya ağızdan akıntı geliyorsa
  • Cilt rengi değişikliği varsa
  • İshali iki günden uzun sürmüş ise

Onu veterinere götürünüz.

 

Yorum Yaz